Składniki:
20-25 dag soczewicy,
1 cebula,
bułka tarta,
1 jajko,
sól, pieprz, jarzynka.
Jak przyrządzić?
1. Soczewicę namoczyć ok. 20 min. w zimnej wodzie, po czym ugotować do miękkości. Potem przekręcić przez maszynkę.
2. Cebulę pokroić w kostkę i zezłocić na patelni, oczywiście z dodatkiem jakiegoś tłuszczu.
3. Soczewicę, cebulkę (bez tłuszczu ze smażenia), jajko wymieszać, przyprawić do smaku i dodać tyle bułki tartej żeby nie było rzadkie (jeśli jest za rzadkie rozwala się podczas smażenia).
4. Uformować z masy kotlety (z takiej porcji wychodzi około 6-7 kotletów), obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym tłuszczyku aż się zrobi chrupiąca skórka ale nie spalona!
Jak podawać?
Kotleciki można zapychać na gorąco z dodatkiem ziemnaczków i jakiejś surówki albo na zimno. Zarówno jedna jak i druga wersja jest pycha. Życzę smacznego!
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Trudność | prosty |
Autor | Kaśka |