Składniki:
Do placków: ziemniaki (ok. 2 kg), cebula, mąka (najlepiej tortowa), czosnek, jajko, pieprz, sól, majeranek, kminek, trochę oregano i estragonu. Nie podaję dokładnych proporcji, bo sama robię zawsze "na oko", przyprawy - jakie kto lubi.
Do sosu: mielone mieso (lub drobno pokrojone, ok. 0,5 kg), przecier pomidorowy (ja robię z 3 - 4 słoiczków), pomidory (ok. 3), cebula, czosnek (ok. 2 ząbki), papryka słodka i ostra w proszku, oregano, estragon, dużo bazylii, pieprz i sól do smaku.
Jak przyrządzić?
Placki ziemniaczane: Ziemniaki zetrzeć na tarce, ja zawsze trę na najdrobniejszych oczkach, wtedy wychodzą takie jakby "niteczki", nie lubię takiej totalnej papki; cebulę również zetrzeć na tarce (na dużych oczkach); dodać jedno całe jajko, przyprawy i zagęścić mąką; większość pań uzywa mąki ziemniaczanej, mi jednak bardziej odpowiada pszenna; dobrze jest jeśli przygotowana masa chwile poleży przed pieczeniem; piec na pateni na oleju lub oliwie, myślę że nie trzeba tłumaczyc jak piec placki.Sos:Podsmażyć mięso, po podsmażeniu zalać wodą i dusić; osobno podsmażyć cebulę, po czym dodać ją do mięsa; czosnek przecisnąć przez to specjalne urządzenie (nie wiem jak to sie dokładnie nazywa ;)) wprost do duszonego miesa i cebulki; wcześniej pomidory trzeba zalać gorącą wodą i zdjąć skórkę, pokroić a potem wrzucić do mięsa, wymieszać i czekać aż mięso będzie odpowiednie do spożywania; następnie dobrze jest podlac mięsko jedze szklanką wody, poczekać aż się zagotuje; wlać przeciery, można już dodac bazylię , oregano i estragon; kiedy sos zacznie wrzeć dodać papryki ostrej i słodkiej oraz świeżo zmielonego pieprzu, jeśli trzeba to dodać soli i jesli ktoś lubi to mozna użyć jeszcze innych przypraw; jeśli sos jest rzadki zagęszczamy mąką lub śmiataną (ja zawsze zagęszczam mąka i odrobinką śmiatany); chwilę gotować na małym ogniu pod przykryciem;
Jak podawać?
Na talerzu kładziemy kilka placków, które obficie polewamy gęstym sosem.
Uwagi:
Zzasem z pomidorami wrzucam drobno pokrojoną paprykę różnych kolorów ;)
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 2 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4-5 żarłoków |
Autor | Czarownica Merideath |