Składniki:
2kg żeberek, jedna cytryna, sproszkowana słodka papryka, sos sojowy, ketchup łagodny Pudliszki, słoiczek miodu, średnie 2 głowy czosnku.
Jak przyrządzić?
Żeberka - paski (nie trójkąty), tniemy na małe kawałki, układamy np. w naczyniu żaroodpornym.Przygotowanie sosu: ja to robię w średniej misce - myślę, że ok 300ml wlewam cały ketchup i dodaję miodu po brzeg miseczki, dodaję 1 łyżeczkę papryki, wyciśnięty czosnek i do smaku cytrynę - prawie jedna sztuka i sosu sojowego - sos ma wyjść słodko kwaśny. Więc proszę dodawać soku cytryny i sosu sojowego, żeby otrzymać właśnie taki smak. Wszystkie mieszamy, następnie polewamy żeberka i pieczemy je. Najlepiej użyć naczynia z pokrywką.
Uwagi:
To przepyszne danie! Można podawać z ryżem, ziemniakami bądź z chlebem. Radzę robić od razu w dużej ilość przy kilku osobach, bo są bardzo dobre - mężczyźni szczególnie je lubią. Polecam, bo jest to świetna przekąska.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 2 min. |
Trudność | prosty |
Przybliżony koszt | 40 zł |
Autor | ada |