Składniki:
opakowanie makaronu casarecce, 1 pierś z kurczaka, 1 papryczka chili czerwona, 1 garść świeżego szpinaku, 130 ml śmietany 30%, 1,5 łyżki przecieru z chili lub papryki, sol, pieprz, papryka słodka w proszku, zioła prowansalskie, oliwa z oliwek.
Jak przyrządzić?
Kurczaka kroimy w kostkę. Podsmażamy na odrobinie oliwy z oliwek. Dodajemy do tego śmietankę. Podgrzewamy na średnim ogniu przez około minute. Następnie z papryczki chili usuwamy nasiona i drobno ja kroimy. Dodajemy papryczkę oraz liście szpinaku do kurczaka ze śmietanką. Doprawiamy do smaku sola, pieprzem i odrobina słodkiej papryki w proszku i ziołami prowansalskimi. Podgrzewamy 2-3 minuty. Na koniec do sosu dodajemy 1,5 łyżki przecieru z papryki(ewentualnie może być to łyżka przecieru pomidorowego). Wszystko dokładnie mieszamy i trzymamy na ogniu około minuty. Makaron casarecce (równie dobrze każdy inny) gotujemy z osolonej wodzie z dodatkiem oliwy lub oleju, tak by nie był zbyt miękki. Odcedzony makaron dodajemy do sosu. Dokładnie mieszamy. I gotowe.
Jak podawać?
Podajemy zaraz o przygotowaniu. Można przyozdobić listkiem świeżej bazylii.
Uwagi:
Do tej potrawy sprawdzają się grubsze makarony. Szpinak mrożony się nie sprawdza.
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 25 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 3-4 |
Autor | Justyna |