Składniki:
300g makaronu Farfalle lub Penne, 1 średnia cebula, 2-3 ząbki czosnku, kostka serka topionego, np Hohland, 200ml śmietany słodkiej 12%, mała kostka serka gouda lub innego ostrego, sól, pieprz do smaku, oliwa z oliwek do smażenia, świeży szczypiorek.
Jak przyrządzić?
Na patelnię wlewamy łyżkę oliwy z oliwek i podgrzewamy, smażymy na niej cebulkę pokrojoną w drobną kosteczkę, gdy cebula się zeszkli dodajemy drobno posiekany czosnek i podsmażamy jeszcze przez chwilkę.następnie dolewamy śmietanę i dodajemy ser topiony i mieszamy wszystkie składniki aż do momentu rozpuszczenia się sera topionego, doprawiamy do smaku solą i pieprzem (według uznania). W między czasie gotujemy makaron by był all dente. po ugotowaniu makaronu wrzucamy go na patelnię i mieszamy, następnie makaron z sosem przekładamy na talerze i posypujemy drobno tartym serem gouda i posiekanym szczypiorkiem. Życzę smacznego ;)
Uwagi:
Zamiast szczypiorku można dodać świeżą natkę pietruszki lub koperek.
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2-3 |
Kaloryczność | wysoka |
Autor | aniajoz166 |