Składniki:
Ilość składników odmierzam na "oko", dlatego proporcje są orientacyjne i zależne od Waszej fantazji.
ziemniaki - 4 sztuki (średniej wielkości)mogą być wczorajsze, groszek zielony - pół puszki, marchewka - szklanka (z puszki, krojona w kostkę), można też użyć świeżej, ugotowanej i pokrojonej w kostkę, cebula - 1 sztuka, jajko - surowe 1 sztuka, bułka tarta na panierkę, oliwasól, pieprz, pieprz cayenne lub chili, gałka muszkatołowa.
Sos pomidorowy (szybki):
kostka rosołowa, marchewka (można dodać łyżkę marchewki z puszki), przecier pomidorowy, maggi, pieprz, mąka (do zagęszczenia).
Jak przyrządzić?
Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, lekko podsmażyć na oliwie. Solić w trakcie smażenia, aby była miękka i niezbyt brązowa.Ugotowane ziemniaki dokładnie rozgnieść tłuczkiem, dodać usmażoną cebulę, sporo soli, pieprzu, odrobinkę chili i sporo gałki muszk. i dobrze wymieszać. Powinny być przyprawione trochę za mocno! Dodać kostkę z marchewki, groszek i delikatnie wymieszać. Spróbować czy mocno przyprawione, jeśli nie jest pikantne tylko mdłe, dodać jeszcze przyprawy (głównie pieprz i sól). Dodać surowe jajko i wymieszać. Z powstałej masy formować malutkie kotleciki. Ja polecam o średnicy około 4 cm. Jeżeli masa jest zbyt rzadka, dodać bułki tartej. Smażyć na oliwie na zloty kolor (Uwaga, bardzo chłoną tłuszcz, lepiej co chwilę dolewać po odrobinie).
Sos:
Powinien być taki jak do gołąbków tradycyjnych.Oto najszybszy sposób. Zagotować ok. 2,3 szklanki wody (zależy ile sosu chcemy). Dodać kostkę rosołową, marchewki, maggi, pieprz (można użyć też odrobiny Vegety czy innego paskudztwa hehe). Gotować aż marchewka będzie miękka. Jeśli dodaliście marchew z puszki wystarczy podgotować 3 minuty. Dodać sporo przecieru pomidorowego i zagotować. Zagęścić mąką (około 2 łyżki mąki rozpuścić w odrobinie wody i wlać do sosu). Sos powinien być gęsty, żeby nie spływał z kotlecików. Gotować 4 minuty aż sos straci smak mąki. Można doprawić do smaku.
Potrzebne przybory:
Micha, patelnia, garnek, widelec, nóż ;]
Jak podawać?
Kotleciki ułożyć na talerzu i obficie polać sosem. W smaku przypominają gołąbki, jeśli się je dobrze przyprawi są naprawdę smaczne.
Uwagi:
Najważniejszy jest odpowiednie przyprawienie tym, co lubimy. Nie lubisz gałki - nie dodajesz. Lubisz kolendrę - sypnij śmiało. Próbować w trakcie robienia.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 3-4 |
Autor | ono |