Składniki:
Mięso wołowe 0,5 kg, 2 papryki czerwone, 3 duże cebule, mały słoik koncentratu pomidorowego, puszka fasoli czerwonej, 2 kostki rosołowe, 3 ząbki czosnku, olej, masło, przyprawy filiżanka dobrej kawy.
Jak przyrządzić?
Mięsko kroimy w kostkę i wkładamy do jakiegoś naczynia, wlewamy troszkę oleju, dodajemy przyprawy i wyciśnięte 3 ząbki czosnku. Mieszamy. Zostawiamy na 2-3 godziny w lodówce. Po tym czasie chwile podsmażamy na bardzo gorącym oleju (około 10 minut). Gotujemy około litra wody z dwiema kostkami rosołowymi i po zagotowaniu wrzucamy nasze mięsko. Zmniejszamy ogień i bardzo wolno dusimy. Teraz mamy troszkę czasu, więc robimy sobie n.p. dobrą kawę i czekamy około 30 minut. Po kawce, kroimy cebulę w ćwierć plasterki, paprykę w kostkę i wrzucamy to na rozgrzany olej. Podsmażamy aż cebulka i papryka zmięknie. Dodajemy to do naszego mięsa. I znowu dusimy, do momentu, aż mięso będzie miękkie. Dodajemy wypłukaną w zimnej wodzie fasole doprawiamy do smaku (polecam na bardzo ostro, ale to jest już kwestia gustu. Ja dodaje dużo czerwonego pieprzu.) Po doprawieniu zagęszczamy wodą z około dwiema łyżkami mąki. Czekamy, aż się zagotuje i gotowe. Najlepiej smakuje na następny dzień.
Jak podawać?
Podajemy z ziemniakami, ryżem lub kaszą. Świetnie smakuje z ogórkiem kiszonym. Smacznego.
Uwagi:
Dusimy w "ciężkim" naczyniu - lubi się przypalać. Czas gotowania jest uzależniony od jakości mięsa. Po prostu musimy pilnować, żeby nie rozgotować warzyw, a ugotować mięsko.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 100 min. |
Trudność | średni |
Autor | esiek |