Składniki:
1 kg cukinii zielonej,
0,5 kg mięsa mielonego, cebula,
przecier pomidorowy,
sos beszamelowy
Jak przyrządzić?
Najpierw przygotowujemy klasyczne ragout: podsmażamy cebulkę na oliwie, dodajemy mięso mielone i przecier pomidorowy. Doprawiamy do smaku i gotujemy ok. 1 godz. (trochę bardziej gęste).Cukinie ze skórką kroimy na kawałki 3-4 cm i gotujemy ok. 5 min we wrzątku, odstawiamy do ostygnięcia.W tym czasie przygotowujemy sos beszamelowy: 50 g masła rozgrzać, dodać 50 g mąki i pomału wlać 200 g podgrzanego mleka. Wszystko razem zagotować, tak aby nie powstały grudki (ma być gęste).W naczyniu żaroodpornym ułożyć cukinie (na stojąco), na nie ragout i na koniec sos beszamelowy. Mozna posypać serem. Wstawić do rozgrzanego piekarnika na ok. 30-40 min, aż się zarumieni.
Jak podawać?
Podajemy z ryżem lub chlebem.
Uwagi:
Ragout najlepiej przygotować dzień wcześniej.Smacznego!
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 100 min. |
Trudność | wymagający |
Autor | cucciola25 |