Składniki:
10 ziemniaków, pałka kiełbasy (najlepiej zwyczajnej, ale może być też inna), żółty ser (ok. 125 g), śmietana 12%, majeranek, zioła prowansalskie, sól, pieprz, odrobinka czosnku do smaku, masło i olej
Jak przyrządzić?
Masłem nasmarować blachę, ziemniaki pokroić w plasterki i wyłożyć na blachę, posypać przyprawami wymienionymi w składnikach potrawy, następnie pokroić kiełbasę w plastry i ułożyć miejscami na ziemniakach. Ser zetrzeć na tarce, połową startego sera posypać ziemniaki wraz z kiełbasą i polać śmietaną, drugą częścią sera posypać zapiekankę i przyprawić ziołami prowansalskimi. Wszystko wstawić do piekarnika rozgżanego do 180 stopni na ok. 45 minut, aż zapiekanka będzie zarumieniona.
Potrzebne przybory:
nóż i deska do krojenia
Uwagi:
Należy sprawdzić wykałaczką, czy ziemniaki są miękkie.Możemy podawać z sosem czosnkowym, lecz nie jest to konieczne.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 45 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Autor | Agusia |