Składniki:
cukinia, cebula, olej lub oliwa, ziemniaki
Jak przyrządzić?
Cukinię, najlepiej młodą, myjemy i wraz ze skórką kroimy w cząstki i wrzucamy do garnka z wodą. Dodajemy cebulę, ja daję jeszcze ziemniaki. Następnie, jak wszystko się dobrze ugotuje, dodajemy odrobinę oliwy z oliwek lub oleju, miksujemy i doprawiamy. W zależności od tego, czy chcemy mieć bardziej płynną konsystencję lub mniej - tyle dajemy wody.
Uwagi:
Ja tę zupę nauczyłam się gotować od Belgów, oni dawali do niej jeszcze zieloną sałatę, którą razem z tą cukinią gotowali, ale była to jakaś inna odmiana, większa niż nasza zwyczajna zielona sałata. Przyznam, że trochę lepsza z tym dodatkiem.Ja tę zupę robię na okrągło w lecie, jednak nie dodaję oliwy, ale odrobinę śmietanki:)Dla mnie pychotka. Trzeba dobrze doprawić.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Trudność | prosty |
Autor | aga |