Składniki:
3 papryki (zielona, żółta, zielona - bo ładnie to wtedy wygląda),
3 cebule,
2 marchewki,
3-4 ziemniaki,
ogórki z octu (ja daję prawie cały duży słoik),
kostka rosołowa,
koncentrat pomidorowy
przyprawy: sól, pieprz, papryka łagodna i ostra
(ilość poszczególnych składników zależy oczywiście od ilości bulionu tu podałam tak na ok. 2 litry)
Jak przyrządzić?
Wstawiamy bulion z kostki (tyle ile chcemy mieć zupy). Przygotowane warzywa scieramy na tarce z grubymi oczkami, cebulę i paprykę kroimy w paski. Warzywa i paprykę wrzucamy do wywawru - gotuje się a my w tym czasie szklimy cebulę na patelni i dodajemy ją do reszty. Wszystko razem się gotuje a my obieramy ziemniaki i scieramy je na tarce o grubych oczkach, dodajemy do tego co się cały czas gotuje. Na koniec dodajemy pokrojone w plasterki ogórki z octu i koncentrat pomidorowy. Doprawiamy wg uznania na normalnie albo na ostro.
Uwagi:
Trochę jest krojenia i scierania na tarce przy tej zupie ale generalnie robi sie ją dość szybko. Nadaje się do częstego odgrzewania a nawet do słoików na jakieś niedługie przechowanie. Polecam i życze smacznego.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Trudność | prosty |
Autor | Efka |