Moja ulubiona. Przepadam za nią i ginę. Oszczędnie wydzielam domownikom po 1 talerzu(najchętniej bez dokładki), reszta dla mnie. Odkąd nauczyłam się mrozić kurki, mogę jąpowtórzyć w zimie - z tą samą przyjemnością.
Składniki:
- 1/4 kg kurek (może być więcej oczywiście),
- 1 włoszczyzna,
- 1/2 kg ziemniaków,
- 2 cebule,
- zielona pietruszka,
- 1 łyżka masła ,
- kawałek mięsa na zupę: np. żeberka wieprzowe (ale nie jest to konieczne),
- 2 litrowy garnek z dobrą wodą,
- sól, pieprz, liście bobkowe,
- opcjonalnie: śmietana i kawałeczek cytryny,
- listek szałwi.
Jak przyrządzić?
1) Jeśli to będzie zupa na mięsie, do garnka z wodą wkładamy kawałek mięsai czekamy, aż całość się zagotuje porządnie.
2) W tym czasie kurki czyścimy z piasku. Krótko, ale dokładnie płuczemy. Niestety,niemal zawsze zostaje odrobina piasku, żeby nie wiem jak dokładnie to robić. Większe grzybykroimy na drobniejsze części.
3) Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła i dusimy cebulę na szklisto. Dorzucamy kurki.Całość dusimy ok. 20 min.
4) Obraną i pokrojoną włoszczyznę wrzucamy do garnka, w którym obgotowało się mięso.Dodajemy listek bobkowy, 2-3 ziarenka pieprzu. Po chwili dorzucamy uduszone kurki.
5) Ziemniaki pokrojone na drobne kawałki dodajemy na końcu. Gotujemy do chwili,gdy będą miękkie (ok. 10 min).
6) Oczywiście próbujemy - może trzeba dodać nieco soli.
Jak podawać?
Każdemu na talerz. Dużo zielonej pietruszki na wierzch. Osoby, które lubią tę zupę ze śmietaną,dorzucają ją teraz. Można wycisnąć kilka kropel soku z cytryny. Na koniec koniecznieświeżo zmielony pieprz. Kilka pokręceń młynka.
Uwagi:
Wspaniała zupa. Nieraz pod koniec gotowania dokładam 2 listki szałwi. Ten aromat wyjątkowopięknie składa się ze smakiem zupy kurkowej. Jedzona na dokładkę jest jeszcze smaczniejsza.
Jeśli była gotowana na delikatnym mięsie, typu cielęcina, to kawałki mięsa możemy włożyć do talerzyrazem z zupą. Mężczyźni przyjmą to z zadowoleniem.
Nie wybieramy zupy z dna garnka - tam zawsze są ziarenka piasku, których nie udałonam się wypłukać z grzybów.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4-6 porcji |
Kaloryczność | ? |
Przybliżony koszt | 15 zł |