Składniki:
50 dag mielonego mięsa wg upodobania (może być drób lub wieprzowina, osobiście polecam pół na pół),
średnia cebula,
2 jajka,
opakowanie ryżu,
vegeta,
pieprz, ziele angielskie, liść laurowy,
kapusta,
koncentrat pomidorowy,
śmietana 30% lub 22%,
mąka.
Jak przyrządzić?
Zmielone mięso wymieszać ze startą cebulą, jajkami, oczywiście uprzednio wybitymi ze skorupki;), z ryżem i doprawić.Kapustę umyć i wyciąć głąb, następnie gotować aż do miękkości, tzn. tak aby liście swobodnie odchodziły ,ale nie rozpadały się, tu liczy się wyczucie czasu. Do każdego liścia tak "pakować" farsz, aby swobodnie udało się zwinąć oba brzegi kapusty i zawinąć końcówki... Nie wiem, jak to bardziej obrazowo wytłumaczyć.Na spodzie garnka ułożyć pozsotałe liście kapusty i na nich ułożyć warstwami gołąbki. Dodać ziele angielskie i liść laurowy, zalać bulionem lub wodą i dodać np. rosołki lub doprawić vegetą, dusić aż do miękkości.Na koniec wymieszać koncentrat pomidorowy, makę i smietanę i zrobić sos i... smacznego!
Jak podawać?
Z ziemniakami lub chlebem.
Uwagi:
Przyprawy według uznania.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 120 min. |
Trudność | średni |
Autor | anecia |