Składniki:
- 0,5 kg wieprzowiny (łopatka) (w najgorszym przypadku 0,5 kg mięsa mielonego),
- ćwierć średniego selera,
- mała marchew,
- mała pietrzuszka korzeniowa,
- groszek mrożony (broń Boże konserwowy),
- duża cebula,
- grzyby "mu" (można je kupić w każym dużym hipermarkecie),
- na stoisku z egzotycznymi rzeczami,
- przyprawa 5 smaków "Kamisa",
- ryż.
Jak przyrządzić?
Mięso kroimy w paski i podsmażamy na odrobinie oleju następnie dolewamy wody i dusimy prawie do miękkości, jeśli jest to mięso mielone dbamy o to by podczas duszenia nie wytworzyły się zbyt duże grudy dodajemy:
seler, pietruszkę pokrojone w zapałkę, marchewkę pokrojoną w pół-krążki, cebulę pokrojoną w piórka oraz grzyby mu moczone w ciepłej wodzie przez 15 min a potem pokrojone w paski, groszek i dusimy jeszcze tak aby jarzyny były na w pół miękke. dodajemy 2 łyżeczki przyprawy 5 smaków "Kamisa" i zagęszczamy roztworem wody z mąką ziemniaczaną ( 1/3 szkl. wody + 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej. Przy czym sosu w potrawie ma być tyle by ledwie zakrywała skałdniki.Zagotować. Podawać z ryżem ugotowanym na sypko.
Potrzebne przybory:
Nóż, garnek i głodne paszcze.
Jak podawać?
Jako danie główne.
Uwagi:
Kiedyś moja mama przyszła do mnie do domu, wtedy kiedy na obiad była właśnie chińszczyzna i zjadła praktycznie cały garnek sosu. Muszę nadmienić ,że jest bardzo koserwtywna jeśli chodzi o gotowanie i nie preferuje egzotycznych wyskoków. Skoro zjadła to musiało jej smakować.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Kaloryczność | średnio dużo |
Przybliżony koszt | 15 zł |
Autor | mycha |