Składniki:
- 100g masła,
- 350g miodu,
- 100g cukru,
- 1 jajko,
- łyżka kakao,
- łyżeczka przyprawy piernikowej,
- łyżeczka sody oczyszczonej,
- 600g mąki.
Jak przyrządzić?
Miód, cukier, masło rozpuścić. Jajko roztrzepać z kakao. Sodę rozpuścić w kilku kropelkach wody. Wszystko dodać do mąki i wyrobić. Ciasto schłodzić. Urywać po kawałku, wałkować cienka, wykrawać foremkami do kruchych ciasteczk. Środek też wykroić, tak, aby została dziurka. Układać na wysmarowanej blasze.
W wolnych miejscach (dziurkach) połozyć landrynki.Piec w średnio nagrazanym piekarniku. Niedlugo- tak,aż landrynki się roztopią i stworzą witrażyk.Ostudzić, delikatnie zdjąć.
Potrzebne przybory:
Foremki do kruchych ciastek.
Uwagi:
Jeśli przed upieczeniem w każdym ciastku zrobi się dziurkę igłą, to po upieczeniu mamy piękne piernikowe ozdoby na choinkę. Cały pokój pachnie piernikami. :)
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 40 szt. |
Autor | Jagna |