Składniki:
- białe bezy,
- śmietana,
- truskawki,
- trochę dobrego alkholu,
- trochę cukru pudru.
Nie mogę podać precyzyjnie ilości, bez (bezów?) ma być dużo, bo od nich deser robi się słodki.
Jak przyrządzić?
1. Truskawki pokroić( niezbyt drobno). Skropić ( nie żałować) dobrym alkoholem (ja stosuję koniak, ale rzecz jest mocno zależna od gustu). Niech postoją w chłodzie.
2. Pokruszyć bezy (ambitni robią je w domu, ale mogą być kupione pod warunkiem, że są świeże, słodkie i smaczne).
3. Ubić dobrą śmietanę(żadnych proszków i półproduktów nie należy dodawać) z odrobiną cukru.
4. I etap końcowy: w dużej, najlepiej szklanej misie wymieszać śmietanę, truskawki i bezy (ostrożnie, drewnianą łyżką, żeby nie przerobić tego na papę). Ozdobić zielonymi listkami mięty badź melisy. Można rozłożyć do salaterek, ale można też z jednej miski, byle łyżek nie było za dużo. Polecam i życzę smacznego!
Potrzebne przybory:
Trzy mniejsze miseczki, drewniana łyżka, duża salaterka.
Uwagi:
Ani truskawki ani bezy nie mogą być przerobione na drobnicę, śmietany tyle, ile trzeba do spojenia składników. Rzecz jest prosta i niezmiernie pyszna.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Autor | nowa_A |