Składniki:
- 10 dag orzechów włoskich,
- 20 dag czekolady,
- 5 jaj,
- 25 dag cukru pudru,
- 10 dag mąki ziemniaczanej,
- 15 dag mąki pszennej,
- 15 dag polewy czekoladowej,
- proszek do pieczenia,
- 2 łyżki cappucino,
- 250 ml oleju słonecznikowego,
- 50 ml likieru migdałowego,
- 100 ml ajerkoniaku.
Jak przyrządzić?
Z dwóch rodzajów mąki, proszku do pieczenia, mielonych orzechów, oleju, obu likierów i rozpuszczonego w 100 ml wrzątku cappucino utrzyj ciasto. Na koniec dodaj posiekaną czekoladę. Ciasto włóż do formy na babę (2,5 l pojemności). Piecz ok. 70 min. w temp. 175 stopni C. Rozpuścić polewę. Połową polej ciasto. Pozostałą rozsmaruj na marmurowej płytce, kiedy zastygnie, zrób z niej piórka, udekoruj ciasto.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 75 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 16 porcji |
Kaloryczność | 470 kcal |
Autor | Dorota |