Składniki:
- 75-80 dkg białego tłustego sera,
- 1/2 l mleka,
- 3/4 szklanki oleju,
- 1 budyń waniliowy (ja użyłam delecty na 3/4 l mleka bez cukru),
- 1,5 szklanki cukru pudru,
- 1 cukier waniliowy,
- 3 jaja,
- 30 dkg wiśni,
- herbatniki szkolne na dno brytfanny.
Jak przyrządzić?
Ser mielimy (najlepiej 3-krotnie), dodajemy budyń rozmieszany z mlekiem (nie gotujemy), żółtka utarte z częścią cukru pudru i cukrem waniliowym, oliwę, białka ubite z resztą cukru, brytfannę wykładamy herbatnikami (po wcześniejszym nasmarowaniu margaryną), następnie wykładamy na to wiśnie i delikatnie wylewamy masę serową. Wstawiamy do piekarnika 180 C (lub 150 z termoobiegiem) i pieczemy od 45-60 minut, nie wyjmujemy od razu, chwilkę niech postoi w piekarniku to nie opadnie:) Smacznego!
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 75 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | średnio dużo |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | yagha |