Składniki:
- ser feta,
- sałata (pekinska lub normalna),
- cebula (biala, czerwona lub normalna - wg gustu),
- oliwki,
- pomidory,
- ogórki,
- papryka,
- rzodkiewka,
- jogurt naturalny,
- sól,
- pieprz.
Jak przyrządzić?
Cebule kroimy wzdluz, salate rozcinamy recznie na nieduze kawalki, oliwki kroimy na pol, pomidiry, ogorki, papryke i rzodkiewke kroimy na dowolna wielkosc, natomiast ser feta kroimy wilgotnym i cienkim nozem na male kawalki.Wszystko wkladamy do miseczki, mieszamy i polewamy jogurtem.
Jak podawać?
Salatke podajemy w miseczce z lyzka w dziurki (jogurt ma bardzo rzadka konsystencje i dlatego wiekszosc powinna zostac w miseczce).
Uwagi:
Zamiast jogurtu mozemy użyc smietany.Salatke mozna wzbogacic dodatkowymi warzywami i przyprawami, np. sola czosnkowa, awokado.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | mało |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | karolina |