Łosoś pieczony na szpinaku z mozarellą - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

- 60-70 dag filetów z łososia (może być też sola),
- sok z cytryny,
- 50 dag szpinaku,
- pól szkl. śmietany 22-30%,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki Maggie,
- 5 dag masła,
- 1 łyżka tartego parmezanu,
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa,
- 40-50 dag pieczarek + 3 łyżki masła,
- 1 cebula pokrojona w kostkę,
- 30-35 dag mozarelli.

Jak przyrządzić?

1. Rybę pokroić na średniej wielkości kawałki, skropić sokiem z cytryny, posolić i wstawić do lodówki na godzinę.2. W garnku rozgrzać 1 łyżkę masła, dodać szpinak i podgrzewać mieszając aż się rozmrozi. Dodać Maggi, śmietanę, a gdy zacznie wrzeć parmezan i zgnieciony czosnek. Gdy połowa płynu odparuje doprawić solą, pieprzem i gałką.3. Na maśle na patelni zeszklić cebulę.4. W garnku rozgrzać łyżkę masła i pokrojone w plasterki umyte i obrane pieczarki. Doprawić solą i dusić aż prawie cały płyn odparuje.5. Zaroodporne naczynie wymarować masłem, wyłożyć szpinak, na to kawałki ryby, a na to pieczarki. Zapiekać 15 minut w 200 stopniach po czym posypać startą na tarce mozarellą i zapiekać jeszcze 10 minut.

Uwagi:

Danie jest naprawdę pyszne, polecam. Można go podać z ziemniakami lub ryżem chociaż moim zdaniem najlepiej smakuje samo. Polecam także jego wersję polaną i zapieczoną z beszamelem!!!! SUPER!!!

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania rybne
Czas przygotowania50 min.
Trudnośćśredni
Autornutella

Łosoś pieczony na szpinaku z mozarellą: Podobne przepisy

Łosoś pieczony na szpinaku z mozarellą: wypróbuj również

Powiązane Tematy