Składniki:
- 2 szklanki zurawin lub innych kwasnych owocow,
- 1 i 3/4 szklanki cukru,
- 2 szklanki maki,
- 2 lyzeczki proszku do pieczenia,
- 3/4 lyzeczki soli,
- 1/2 szklanki margaryny lub masla,
- 2 duze jaja,
- 1/2 szklanki mleka,
- sok z cytryny wg gustu.
Jak przyrządzić?
Zurawiny rozgniesc z 1/2 szlanka cukru. Odciagnac nadmiar soku - innaczej moze zrobic sie zakalec.Make, proszek do pieczenia, i sol przesiac razem.Ubic margaryne z reszta cukru i dodawac powoli po jedny jajku. Nastepenie dodac sok z cytrnyNastepnie dodawac make powoli na przemian z mlekiem, ubijajac mikserem na wolnych obrotach az do wyczerpania sie mleka i maki.Wylozyc jedna trzecia ciasta do formy (keksowka lub babka). Na ta warstwe wylozyc 1/2 owocow. Nastpenie wylozyc 2 czesc ciasta, owoce i na to wylozyc 3 warstwe ciasta. Piec na 180-190 C okolo godziny. Probowac patyczkiem.
Potrzebne przybory:
Miska, mikser.
Uwagi:
Mozna uzyc innych owocow: jagod, czereśni.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 50 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 8 |
Autor | motyl |