Składniki:
- 4 ugotowane ziemniaki,
- 1 czerwona cebula (mała),
- 5 plastrów boczku wędzonego,
- 1 szklanka bulionu,
- 3-4 łyżki octu balsamicznego,
- 4 łyżki oleju,
- szczypiorek,
- sól,
- pieprz..
Jak przyrządzić?
Ugotowane ziemniaki kroimy w kostkę. Cebulę siekamy. Boczek kroimy w kostkę, smażymy, po chwili dodajemy cebulę. Rumienimy az sie dobrze przypiecze. Usmażone boczek i cebulkę wykładamy do miseczki, dodajemy olej, ocet balsamiczny, przyprawiamy. Tak sporządzonym sosem polewamy ziemniaki. Odstawiamy ziemniaki na 30 min. do lodówki.
Potrzebne przybory:
Nóż, patelnia, łyżka, deska do krojenia, miseczka.
Jak podawać?
Najlepiej smakuje z chlebkiem, wędlinką.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | dużo |
Autor | K-Milla |