Składniki:
- 3 pojedyncze płaty piersi z kurczaka,
- 2 100g torebki ryżu,
- 3 duże zielone papryki,
- 4 pomidory,
- 1,5 puszki kukurydzy,
- natka pietruszki,
- 10 łyżek oleju,
- 2 łyżki octu,
- sól,
- pieprz.
Jak przyrządzić?
Płaty z kurczaka w całości smażyć na pięciu łyżkach oleju, aż do uzyskania złotego koloru na odbydwu stronach. Zdjąć z patelni, pozostawić do ostygnięcia. Ugotować ryż. Paprykę oczyścić z ziaren i pokroić w drobniutką kosteczkę. Pomidory obrać ze skórki, pokroić w ćwiartki lub ósemki i oczyścić z ziaren (ziarna można wyrzucić, ale można też po prostu sobie zjeść lub zostawić na zupę pomidorową). Pozostałe częsci pomidorów pokroić w kosteczkę. Ostygniętego kurczaka pokroić na drobniutkie cząstki. Zmieszać wszystko razem z kukurydzą.
Pokroić drobniutko natkę pietruszki. Wymieszać ją z pięcioma łyżkami oleju i dwiema łyżkami octu oraz z solą i pieprzem. Zalać tym wcześniej pokrojone składniki.
Uwagi:
Nie dodawać zbyt dużo pieprzu i soli na początku ponieważ sałatka swój prawdziwy smak uzyska dopiero około dwie godziny po wymieszaniu wszystkich składników. Porcje warzyw i kurczaka można zmienić w zależności od potrzeb i gustu smakowego, trzeba jednak pamiętać, żeby zachować odpowiednią kolorystykę sałatki.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | średnio dużo |
Przybliżony koszt | 15 zł |
Autor | india |