Składniki:
- brokuły,
- 2-3 ząbki czosnku,
- gęsta śmietana,
- żółty ser.
Jak przyrządzić?
Swieze brokuly:nalezy odciac kwiaty z jak najdluzszymi lodygami (czyli wszystko, oprocz twardej lodygi), w przypadku mrozonych wystarczy 1 paczka. Nagrzewamy piekarnik do ok. 150 stopni.Brokuly wrzucamy na wrzaca wode (woda nie musi byc solona)i gotujemy je 3-5 min. nastepnie odcedzamy. Do smietany dodajemy zmiazdzony czosnek (ilosc wedle uznania)i jesli ktos lubi szczypte dobrego curry, ser scieramy na tarce lub tniemy go w cienkie plasterki. Odcedzone brokuly ukladamy blisko siebie na blasze i polewamy smietana (najlepiej na same kwiaty omijajac lodygi) iposypujemy wszystko startym serem. Tak przygotowane brokuly zapiekamy w piekarniku doslownie przez pare min. do poki ser sie nie rozpusci - gotowe.
Jak podawać?
Podawac na goraco, najlepiej z goraca bagietka, tostami lub po prostu jako czesc skladowa drugiego dania.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 10 min. |
Trudność | prosty |
Przybliżony koszt | 5 zł |
Autor | Jonka |