Tort Latte Macchiatto - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

- 500 ml słodkiej śmietany,
- 200 g czekolady o smaku Mocca (jeśli nie dostaniesz, to półgorzkiej),
- 125 g masła,
- 100 g plus 2 łyżki cukru,
- 2 paczki cukru waniliowego (po 10 g),
- szczypta soli,
- 2 jajka,
- 100 g mąki,
- 60 g mąki ziemniaczanej albo Mondamin,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- 100 ml zimnej mocnej (cholernie mocnej!!!) kawy,
- 100 g białej kuwertury (albo białej czekolady).

Jak przyrządzić?

250 ml śmietany zagrzać (ale nie gotować!!!), 150 g czekolady Mokka połamać na kawałki i mieszając rozpuścić w śmietanie. Ostudzić i na 3 godziny wstawić do lodówki.Nagrzać piekarnik na 200 stopni.vMasło, 100 g cukru, paczkę cukru waniliowego i sól utrzeć na puszystą masę. Jajka (jedno po drugim - nie oba na raz) wmieszać w masę, dodać mąkę, mąkę ziemniaczaną (albo Mondamin) i proszek do pieczenia; dokładnie wymieszać.Ciasto wylać do wyłożonej pergaminem albo natłuszczonej i wysypanej bułką tartą okrągłej formy (26 cm), piec przez 30-35 minut, ostudzić.Cała reszta najlepiej (i najładniej) wyjdzie, jeżeli ma się krążek do tortów. Jeżeli nie, to można użyć "tortownicy" (takiej, którą można otworzyć).Ciasto skropić zimną kawą, zetrzeć 50 g czekolady (Mokka), łyżkę utartej czekolady odstawić; resztą posypać ciasto. To, co 3 godziny temu zostało wstawione do lodówki, wyjąć i jeszcze raz ubić na puszystą masę (w robocie albo ubijakiem do piany); nałożyć na ciasto i znów zaparkować na 30 minut w lodówce.Krótko zanim ciacho wyjmie się z lodówki ubić resztę śmietany (250 ml) z drugą paczką cukru waniliowego. Ubita śmietana ląduje na torcie i cała kreacja znów w lodówce.W międzyczasie roztopić białą kuwerturę (duży garnek pełny wody - mały garnek z kuwerturą), rozsmarować ją cieniutko najlepiej na marmurowę deseczkę do krojenia (może też być duży płaski talerz) i ostudzić. Specjalnym szpachtelkiem albo tępym nożem zrobić z kuwertury ruloniki. Tymi oraz pozostałą czekoladą posypać tort.Zostały jeszcze 2 łyżki curku... ;-) Cukier skaramelizować (ale ostrożnie, bo cukier robi się cholernie gorący i powoduje paskudne poparzenia!) i dwoma widelcami rozciągnąć w nitki na torcie. Voila!

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaCiasta i desery
Trudnośćwymagający
Kalorycznośćbardzo dużo
AutorTessa

Tort Latte Macchiatto: Podobne przepisy

Tort Latte Macchiatto: wypróbuj również

Powiązane Tematy