Składniki:
Placek orzechowy:
- 25 dag masła,
- 25 dag cukru,
- 6 żółtek i jedno jajko,
- 25 dag orzechów włoskich,
- otarta skórka cytrynowa,
-cukier waniliowy,
- 2 łyżki mąki tortowej,
- 1 łyżka proszku do piczenia,
- 3 łyżki bułki tartej.
Placek migdałowy:
- 6 białek,
- 25 dag płatków migdałowych,
- 30 dag cukru,
- 10 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej,
- pół cytryny,
- okrągły andrut.
Masa:
- 35 dag masła,
- 7 jaj,
- 35 dag cukru,
- cukier waniliowy,
- 2 gorzkie czekolady,
- kieliszek rumu i spirytusu.
Jak przyrządzić?
Placek orzechowy:
masło utrzeć z żółtkami, jajem i cukrem. Dodac zmielone orzechy (wysuszone w piekarniku!), skorke cytrynową, cukier waniliowy i bułkę tartą. Na koniec dodać mąkę połaczoną z proszkiem. Całość wlać do tortownici i piec w temp. ok. 170St. C na złoty kolor. Gdy ostygnie, naponczowac rumem.
Placek migdałowy:
białka ubic z dodatkiem soli (szczypta),
dodać cukier i dalej ubijać 10 min. Połaczyc z płatkami migdałowymi i pokrojona skórką pomarańczową oraz sokiem cytrynowym. Wymieszać i nałożyć na wafel do tortownicy (wafel na dnie tortownicy). Pic w 160st. C, tak aby placek byl niezupelnie wysuszony (musi byc bialy).
Masa:
całe jaja ubijac na parze z cukrem, aż zgęstnieją. Dodać startą czekolade. Wystudzone dodać do utartego masła, ubijac dodajac alkohol.
Przełożyć tort: najpierw placek migdałowy, masa, placek orzechowy, masa. Udekorowac.
Uwagi:
WSPANIAŁY, lecz dość pracochłonny.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 240 min. |
Trudność | wymagający |
Autor | monika |