Składniki:
- 1 litr mleka 3,5%,
- pół kilograma tłustego twarogu trzykrotnie mielonego,
- 2 szklanki kwaśnej, tłustej śmietany - co najmniej 18% (im tłustsza, tym lepsza),
- kostka masła - 20 dag,
- 3 jajka,
- 5 cytryn,
- szklanka cukru pudru,
- - 20 dag łyżka cukru z prawdziwą wanilią,
- spora garść rodzynek.
Jak przyrządzić?
Rodzynki myję i zalewam wrzątkiem.
Cytryny myję bardzo dokładnie pod wrzątkiem, następnie z wszystkich ścieram skórkę na tarce - uważając, by nie ścierać białej warstwy, która znajduje się tuż pod żółtą - by nie stracić z nic z cennej skóry, na tarkę przed ścieraniem, kładę kawałek pergaminu i wciskam go na powierzchnię z dziurkami - starta skórka nie wejdzie pomiędzy ząbki i cała będzie mogła być dodana do ciasta.Śmietanę miksuję z jajkami. Mleko zagotowuję z cukrem, dodaje do niego masę śmietanowo jajeczną, mieszam, aż powstanie gęsty twaróg. Twaróg odcedzam i studzę.
Masło ucieram z cukrem i stopniowo do niego dodaję na przemian oba rodzaje twarogu. Kiedy już cała masa jest jednolita, dodaję do niej startą skórkę z cytryny oraz rodzynki.
Masę wkładam do miski wyłożonej lekko zmoczoną gazą (lub pieluszką bawełnianą - czystą rzecz jasna) i wstawiam do lodówki. Po kilkunastu godzinach pascha osiąga apogeum swojego smaku.
Uwagi:
Delikatna, mocno cytrynowa.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | średni |
Porcje | 6-8 porcji |
Autor | fruzielka |