Lemoniada – „cytrynowe orzeźwienie”
TOMEK ERNESTOWICZ • dawno temuTen kwaskowaty napój składający się z wody, cukru i soku z cytryny jest znany na całym świecie. Rekordy popularności bije w Stanach Zjednoczonych, będąc ulubionym źródłem ochłody dla Amerykanów w upalne letnie dni.
Ten kwaskowaty napój składający się z wody, cukru i soku z cytryny jest znany na całym świecie. Rekordy popularności bije w Stanach Zjednoczonych, będąc ulubionym źródłem ochłody dla Amerykanów w upalne letnie dni. Obowiązkowa na wszelkiego rodzaju targach i festiwalach w USA lemoniada jest niezwykle łatwa do przyrządzenia i tania, a przy tym doskonale gasi pragnienie. Uwielbiają ją zwłaszcza najmłodsi. Dzieci sprzedające „cytrynowe orzeźwienie” po kilkadziesiąt centów za szklaneczkę ze stoisk przed domami, by dorobić do kieszonkowego, to typowy obrazek, jaki znamy z amerykańskich filmów i kreskówek.
Klasyczną domową lemoniadę (ang. lemonade) sporządza się ze słodzonej, przegotowanej wody (lub wody sodowej) z dodatkiem świeżo wyciśniętego soku z cytryny lub limonki (tak zwana limeade). Napój podaje się schłodzony, najlepiej z kostkami lodu, w wysokiej szklance ze słomką i plasterkiem cytrusa.
Sprawdzony przepis na lemoniadę
Składniki:
- litr niegazowanej wody źródlanej,
- cytryna,
- 2–3 łyżki cukru,
- lód.
Sposób przygotowania:
Cytrynę pokroić w plastry, wrzucić do dzbanka. Dodać cukier i rozgnieść z nim owoce. Dolać wodę i wymieszać. Wsypać lód.Cukier można zastąpić miodem. Lemoniada świetnie smakuje również w wersji „pink” z sokiem malinowym, wiśniowym, truskawkowym lub żurawinowym.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze