Sk艂adniki:
Podam proporcje dla 4 smakoszy:
- 1,20 - 1,50 kg karkoweczki bez kosci w jednym kawalku (najlepiej),
- musztarda,
- gorczyca,
- czosnek,
- olej (do pieczenia),
- przyprawy (vegeta, papryka slodka i ostra, pieprz, chili),
- ziola (majeranek, oregano, bazylia).
Jak przyrz膮dzi膰?
S karkoweczki wykrawamy kotleciki - duze i bardzo grube (ok. 1 - 1,5cm - powinno wyjsc z 6-8 szt) Wazne - miesko kroimy w poprzek wlokien a nie wzdloz!! i nie ubijamy kotletow!! nastepnie wyciskamy 3-4 zabki czosnku, nieszamy go z kilkoma 1 lyzka oleju i 2-3 lyzkami musztardy a nastepnie powstala mase wcieramy dokladnie w miesko, w miedzyczasie szykujemy sobie marynate - (moze byc tez kupna przyprawa do grila ale ja poleca swoja :) wiec : vegeta, pieprz czarny mielony, obie papryki i wszystkie ziola, zalewamy kilkoma lyzkami oleju - mieszamy, a nastepnie nacieramy nasze kotlety. Gdy mamy juz miesko namarynowane wkladamy je do reklamoweczki lub woreczka foliowego - wypuszczamy powietrze i chowamy do lodowki na ok 4-8 godzin - moze byc nawet dobe w lodowce - ale nie mniej niz 4 godzinki - poniewaz kawalki sa grube i nie rozbite. I to juz wszystko - przed wlozeniem na grila nasze kotleciki obszernie obsypujemy gorczyca, pozostaje polozyc na grilu i smazyc w dosc wysokiej temperaturze... Pozostaje zyczyc smacznego...
Potrzebne przybory:
Wyciskacz do czosnku, przybory do grila ...
Jak podawa膰?
Najlepiej z sosem czosnkowym, ze zdrowa salatka i chlebkiem pelnowartosciowym - przepisy podam rowniez...
Uwagi:
Jesli nie popelnisz zadnych bledow w przygotowaniu - chmmm po prostu poezja smaku...
Kategoria dania | Dania z grilla |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudno艣膰 | wymagaj膮cy |
Porcje | 4-8 porcji |
Kaloryczno艣膰 | du偶o |
Przybli偶ony koszt | 25 z艂 |
Autor | Maciej z Milicza |