Karkóweczka po mistrzowsku

Przepis kulinarny

Składniki:

Podam proporcje dla 4 smakoszy:
- 1,20 - 1,50 kg karkoweczki bez kosci w jednym kawalku (najlepiej),
- musztarda,
- gorczyca,
- czosnek,
- olej (do pieczenia),
- przyprawy (vegeta, papryka slodka i ostra, pieprz, chili),
- ziola (majeranek, oregano, bazylia).

Jak przyrządzić?

S karkoweczki wykrawamy kotleciki - duze i bardzo grube (ok. 1 - 1,5cm - powinno wyjsc z 6-8 szt) Wazne - miesko kroimy w poprzek wlokien a nie wzdloz!! i nie ubijamy kotletow!! nastepnie wyciskamy 3-4 zabki czosnku, nieszamy go z kilkoma 1 lyzka oleju i 2-3 lyzkami musztardy a nastepnie powstala mase wcieramy dokladnie w miesko, w miedzyczasie szykujemy sobie marynate - (moze byc tez kupna przyprawa do grila ale ja poleca swoja :) wiec : vegeta, pieprz czarny mielony, obie papryki i wszystkie ziola, zalewamy kilkoma lyzkami oleju - mieszamy, a nastepnie nacieramy nasze kotlety. Gdy mamy juz miesko namarynowane wkladamy je do reklamoweczki lub woreczka foliowego - wypuszczamy powietrze i chowamy do lodowki na ok 4-8 godzin - moze byc nawet dobe w lodowce - ale nie mniej niz 4 godzinki - poniewaz kawalki sa grube i nie rozbite. I to juz wszystko - przed wlozeniem na grila nasze kotleciki obszernie obsypujemy gorczyca, pozostaje polozyc na grilu i smazyc w dosc wysokiej temperaturze... Pozostaje zyczyc smacznego...

Potrzebne przybory:

Wyciskacz do czosnku, przybory do grila ...

Jak podawać?

Najlepiej z sosem czosnkowym, ze zdrowa salatka i chlebkiem pelnowartosciowym - przepisy podam rowniez...

Uwagi:

Jesli nie popelnisz zadnych bledow w przygotowaniu - chmmm po prostu poezja smaku...

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania z grilla
Czas przygotowania60 min.
Trudnośćwymagający
Porcje4-8 porcji
Kalorycznośćdużo
Przybliżony koszt25 zł
AutorMaciej z Milicza

Karkóweczka po mistrzowsku: Podobne przepisy

Karkóweczka po mistrzowsku: wypróbuj również

Powiązane Tematy