Sk艂adniki:
- salata lisciasta, ale najlepiej nie lodowa (bo jest troche bez smaku),
- pomidor pokrojony w kostke,
- cebula (najlepiej czerwona) pokrojona w kostke,
- owoc avocado w plasterkach,
- ok. pol szklanki sera zoltego i tyle lub mniej szynki (opcojonalnie) pokrojone w kostke,
- oliwa z oliwek (tak pare lyzek, wg. uznania),
- ocet balsamiczny (mniej niz oliwy, wg. samku),
- sol, pieprz, bazylia.
Jak przyrz膮dzi膰?
Salate umyc, dokladnie osuszyc i porwac w drobne kawalki. Dodac wszystkie skladniki oprocz avocado, delikatnie wymieszac, aby sie nie porozpadaly. Nakoncu wylozyc do salaterek i na wierzchu polozyc male plasterki avocado.
Jak podawa膰?
Jesli do salatki dodamy malo skladnikow bogatych w bialko (szynka, ser, jajo), mozna ja podawac jako dadatek do drugiego dania. Jesli jest w nij sporo powyzszych skladnikow, to jako dadatek do czegos lzejszego i mniej pozywnego, np. zupy. Mozna ja rozniez spozywac sama w sobie, z pieczywem.
Uwagi:
Ilosci skladnikow nie sa scisle wyszczegolnione - nalezy kierowac sie wlasnym smakiem i uznaniem. Ta salatka pozwala na rozne niescislosci, mozna doac inne skladniki, jak ktos lubi, np. jajo na twardo (mozna nim tez zastapic avocado). Wazne jest, aby sos byl lekki, wlasnie z oliwy, absolutnie nic majonezowego, smietanowego, jogurtowego.
Kategoria dania | Sa艂atki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 10 min. |
Trudno艣膰 | prosty |
Porcje | 3-4 porcje |
Autor | Agnieszka |