Sałatka Agusi - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

- salata lisciasta, ale najlepiej nie lodowa (bo jest troche bez smaku),
- pomidor pokrojony w kostke,
- cebula (najlepiej czerwona) pokrojona w kostke,
- owoc avocado w plasterkach,
- ok. pol szklanki sera zoltego i tyle lub mniej szynki (opcojonalnie) pokrojone w kostke,
- oliwa z oliwek (tak pare lyzek, wg. uznania),
- ocet balsamiczny (mniej niz oliwy, wg. samku),
- sol, pieprz, bazylia.

Jak przyrządzić?

Salate umyc, dokladnie osuszyc i porwac w drobne kawalki. Dodac wszystkie skladniki oprocz avocado, delikatnie wymieszac, aby sie nie porozpadaly. Nakoncu wylozyc do salaterek i na wierzchu polozyc male plasterki avocado.

Jak podawać?

Jesli do salatki dodamy malo skladnikow bogatych w bialko (szynka, ser, jajo), mozna ja podawac jako dadatek do drugiego dania. Jesli jest w nij sporo powyzszych skladnikow, to jako dadatek do czegos lzejszego i mniej pozywnego, np. zupy. Mozna ja rozniez spozywac sama w sobie, z pieczywem.

Uwagi:

Ilosci skladnikow nie sa scisle wyszczegolnione - nalezy kierowac sie wlasnym smakiem i uznaniem. Ta salatka pozwala na rozne niescislosci, mozna doac inne skladniki, jak ktos lubi, np. jajo na twardo (mozna nim tez zastapic avocado). Wazne jest, aby sos byl lekki, wlasnie z oliwy, absolutnie nic majonezowego, smietanowego, jogurtowego.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaSałatki i dania z warzyw
Czas przygotowania10 min.
Trudnośćprosty
Porcje3-4 porcje
AutorAgnieszka

Sałatka Agusi: Podobne przepisy

Sałatka Agusi: wypróbuj również

Powiązane Tematy