Sk艂adniki:
- 1 kg schabu bez kosci,
- 300 g kielbasy slaskiej,
- 2 zabki czosnku,
- 2 cebule,
- sol,
- pieprz,
- papryka w proszku (slodka),
- olej,
- 1 szklanka bulionu warzywnego,
- kminek,
- 1 lyzeczka maki przennej,
- 1 lyzeczka maki ziemniaczanej.
Jak przyrz膮dzi膰?
Schab tak nakroic, aby powstal szeroki plat.
Posypac sola, papryka, pieprzem i natrzec roztartymi zabkami czosnku. W utworzone naciecie wlozyc obrana ze skorki kielbase. Zawinac, obwiazac nitka kuchenna, oproszyc maka i dobrze zrumienic ze wszystkich stron na oleju. Podlac bulionem, przykryc i dusic 30 minut. Zdjac pokrywke, ulozyc z boku miesa cwiartki cebuli i upiec mieso w piekarniku (30-40 minut), skrapiajac, gdy trzeba woda. pod koniec posypac kminkiem. Z upieczonego schabu zdjac nitke, pokroic mieso w plastry. Pozostaly po pieczeniu sos podprawic zawiesina z wody (1 szklanka) i maki (przennej i ziemniaczanej). Polac mieso.
Jak podawa膰?
Podawac z kluskami slaskimi, ziemniakami albo ryzem.
Kategoria dania | Dania g艂贸wne |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudno艣膰 | 艣redni |
Porcje | 4 porcje |
Autor | Arnold |