Bądź w dobrej formie przez całą jesień
OLGA CHOJNACKA • dawno temuJeżeli nie chcesz poddać się jesieni i towarzyszącym jej zmianom, zadbaj o swoje zdrowie i dobre samopoczucie. Nie zapominaj więc o odpowiedniej diecie, wysypianiu się oraz aktywności fizycznej.
Jesienią ogromną rolę odgrywają warzywa i owoce, które są źródłem witamin. Warto więc nie tylko dla przyjemności, ale i z rozsądku sięgać po winogrona, orzechy, jabłka, śliwki, brokuły, kapustę pekińską i maliny. Zapewnią one dostateczną dawkę witamin i minerałów m.in. witaminy C, beta-karotenu, kwasu foliowego, żelaza, potasu i cynku. W jesiennym menu powinien znaleźć się również rosół. Nie można zapomnieć także o rybach, miodzie i czosnku uznawanym za naturalny antybiotyk.
W jesiennej diecie oprócz owoców, warzyw i ryb nie powinno zabraknąć również mięsa. Mawia się, że mięso i ryby dzięki dużej wartości energetycznej chronią przed utratą ciepła – to prawda.
Mięso jest bardzo dobrym źródłem żelaza, które wzmacnia naszą odporność. Żelazo dobrze się wchłania wraz z witaminą C, dlatego doskonałą potrawą, bogatą w witaminę C i żelazo, będzie np.: tortilla z liśćmi szpinaku i schabem krotoszyńskim.
Sama dieta nie wystarczy. Należy pamiętać o ruchu na świeżym powietrzu. Najlepsza pora na aktywność fizyczną to poranek. Poprawisz sobie nastrój, a także zapewnisz lepszą koncentrację w ciągu dnia. Bardzo ważna jest też odpowiednia ilość snu: 7–8 godzin. Aromatyczne kąpiele, taniec czy inne przyjemności pomogą ci przetrwać ponure jesienne dni.
Źródło: informacja prasowa Mateusz Byś
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze