Składniki:
- 1 duża cytryna lub pigwa (przygotowanie dalej),
- cukier,
- 1 torebka herbaty Rooibos.
Jak przyrządzić?
Przygotowanie lemoniady w wersji z cytryną:Zaparzamy około 1 filiżanki herbaty Rooibos i odstawiamy do schłodzenia. Wyciskamy sok z cytryny. Wysoką szklankę napełnamy do połowy wodą, dolweamy sok z cytryny i wsypujemy ok. 6 łyżeczek cukru (można mniej, kwestia gustu). Po schłodzeniu herbaty, wlewamy ją do szklanki, dodajemy kostki lodu i gotowe.Przygotowanie lemoniady w wersji z pigwą:(potrzebne:ok. 12 owoców pigwy1 litrowy słoikcukier)Przygotowanie pigwy:Na jesieni zerwać owoce pigwy, dokładnie umyć, przekroić na pół i wybrać środek tak, by nie zostało nic białego. Następnie pokroić pigwę w kosteczki. Wsypać jej tyle, by zakryła dno słoika, posypać 4 - 5 łyżeczkami cukru i wymieszać. Następnie wsylać tyleż samo pigwy co uprzednio, również posypać 4 - 5 łyżeczkami cukru i wymieszać. Czynność tę powtarzać do momentu zapełnienia pigwą słoika. Samą górę obficie (7 - 8 łyżeczek) posypać cukrem. Słoik zakręcić i odstawić na ok. tydzień, aż pigwa nie puści soku - wtedy będzie gotowa.Przygotowanie samej lemoniady:Zagotować wodę, włożyć torebkę herbaty i odstawić na 5 minut do naciągnięcia. Następnie herbatę przelać do wysokiej szklanki, wsypać 3 - 4 łyżeczki pigwy i wymieszać. Herbata gotowa. Na zakończenie picia napoju można zjeść owoce.
Potrzebne przybory:
Słoik litrowy, wysoka szklanka, nóż, łyżka, itp. przedmioty służące m. in. do krojenia twardych owoców...
Jak podawać?
W wysokich szklankach.
Uwagi:
www.HERBATA.w.pl - herbata znalazła swój dom...
Kategoria dania | Napoje |
---|---|
Trudność | prosty |
Autor | Lucky |