Składniki:
- 2 szklanki mąki,
- 2 jaja,
- 1/2 kostki margaryny lub masła,
- 1 szklanka cukru,
- 1 szklanka mleka,
- 10 łyżek gęstego dżemu lub marmolady,
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 2 łyżeczki kakao,
- łyżeczka przyprawy do pierników.
Jak przyrządzić?
Margaryne z cukrem ucierać dodając jaja. Gdy masa będzie puszysta, partiami dodać resztę składników. W zależności od tego jak duże jest naczynie, w którym ucieramy masę, może okazać się, że będziemy musieli przełożyc ją do jakiejś większej miski i dopiero tam dodawać "pozostałe składniki". Piec w średnio gorącym piekarniku. Pod koniec pieczenia sprawdzić ciasto patyczkiem.... przeważnie piecze sie około 45 minut.
Uwagi:
To jest ilość składników na "mniejszą" blaszkę. Ja piekę to ciasto w blaszce o "tradycyjnej wielkości" i wtedy biorę ilość składników *1,5. Nie wiem od czego to zależy ale czasami ciasto "wpija" mniej mleka ;) Jeśli chodzi o dżem, najlepszy jest jakiś ciemny i lekko kwaskowy. Osobiście dodaję więcej przyprawy do pierników (tak sobie zażyczyli moi domownicy). Ciasto jest naprawde dobre... mimo, że to takie "niby nic" :)
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | prosty |
Autor | aneczka |