Składniki:
- 2 kg jabłek,
- kostka margaryny,
- ok 3 szkl. mąki,
- ok. 0,5 szkl. cukru,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 jajko,
- cynamon.
Jak przyrządzić?
Margarynę posiekać nożem, dosypać mąkę i dalej siekać aż zrobią się drobne wiórki. Dodać proszek, cukier i jajko. Zagnieść.Ciasto podzielić na mniejszą i większą połowę :o) Większą częścią wylepić blachę (taką dużą, spód i brzegi). Podziurawić widelcem.Jabłka obrać i zetrzeć na tarce. Jeśli są zbyt soczyste to odcisnąć. Wyłożyć połowę jabłek na ciasto, posypać odrobiną cukru i cynamonem. Wyłożyć drugą część jabłek i przykryć rozwałkowaną resztą ciasta. Zlepić brzegi, nakłuć widelcem na całej powierzchni.Piec ok. godz w temp. 180 - 200 st. C.
Potrzebne przybory:
Blaszka, tarka, miska, nóż.
Jak podawać?
Na zimno, na ciepło, z bitą śmietaną, z lodami śmietankowymi, z kawą, z herbatą.
Uwagi:
Najlepsiejsze jabłka to, moim zdaniem, goldeny bo nie są mokre.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Trudność | prosty |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | manja |