Zasady dobrego zachowania przy stole
OLIWKA . • dawno temuZbliża się weekend, a ty postanowiłaś ożywić nieco swoje życie towarzyskie? Planujesz zorganizować małe przyjęcie czy kolację dla przyjaciół? Nie jesteś pewna jak należy się zachować w niektórych sytuacjach, jakie sztućce będą pasowały do twoich dań? Nie wiesz gdzie położyć serwetki ani jak podawać potrawy? Zapoznaj się z zasadami dobrego zachowania przy stole.
Krok 1
Jeśli zapraszając gości, podałaś konkretną godzinę przyjęcia, a oni nie zjawią się na czas, powinnaś zaczekać pół godziny. Potem możesz zasiąść do stołu.
Krok 2
Jeśli jesteś gospodarzem, nigdy nie siadaj do stołu zanim nie zrobią tego wszyscy goście.
Krok 3
Dobre maniery każą podawać potrawy z lewej strony gościa, natomiast zupy i napoje z prawej. Powinnaś też stanąć po prawej stronie, jeśli zabierasz opróżnione talerze, czyste podawaj z lewej.
Krok 4
Co zrobić z serwetkami? Połóż je albo na środku czystego talerza, albo z lewej strony. Usta powinnaś wycierać lewą ręką. Pamiętaj, że płócienną serwetkę należy położyć na kolanach, ale nie powinnaś tego robić z papierową.
Krok 5
A jak prawidłowo posługiwać się sztućcami. Przede wszystkim musisz pamiętać o kilku najważniejszych zasadach. Krzyżując sztućce na talerzu sygnalizujesz, że jeszcze nie skończyłaś posiłku lub masz ochotę na dokładkę. Układając je równolegle na talerzu na godzinę 4–5, dajesz do zrozumienia, że nie będziesz już jadła. Sztućce, która dotknęły jedzenia, nawet jeśli był to tylko raz nie mogą znów znaleźć się na stole. Gdy odkładasz nóż i widelec na chwile podczas posiłku, ich trzonki nie powinny dotykać obrusa.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze