Festiwal Dobrego Smaku w Łodzi startuje już jutro!
DAMIESA • dawno temuTo będzie już 7 edycja tej imprezy, a w tym roku potrwa ona trzy dni i będzie odbywać się w czterech strefach festiwalowych. Od jutra do 27 czerwca będzie można zatem zakosztować mocy kulinarnych atrakcji, więc nie powinno tam zabraknąć wszystkich miłośników kuchni.
Już dziś w Hotelu Focus odbyła się konferencja prasowapoprzedzająca festwial i inicjatywa Urzędu Miasta Łodzi „ Miś Uszatek zdobywa Nową Zelandię”. Od jutra natomiast rozpoczyna się w Łodzi prawdziwa kulinarna zabawa.
Na początek staruje konkurs na Najlepszą Restaurację Festiwalową oraz Kawiarnie i Herbaciarnie Festiwalowe z rejonu ścisłego centrum (ulica Piotrkowska i jej przecznice). Lokale, które zgłosza swoją chęć uczestnictwa zostaną oznakowane specjalnymi gadżetami, a danie festiwalowe będzie przyrządzone z drobiu, więc każdy będzie mógł spróbowac potraw w dodatkiem tego mięsa za jedyne 9 zł. Do tego jury będzie oceniać także jakość obsługi i atrakcyjność lokalu. Najlepsza restauracja zostanie wynagrodzona (o przyznaniu nagrody decyduje ilość zebranych głosów). Wynik konkursu zostaną ogłoszone w niedzielę o 19:00 na Gali Finałowej w hotelu FOCUS.
Kawiarnie i Herbaciarnie natomiast mają za zadanie przygotowanie specjalnego Zestawu Festiwalowego w cenie 7 zł i podobnie jak restauracje będą poddane wnikliwej i fachowej ocenie ekspertów.
Kolejną atrakcją festiwalu będzie także Kulinarna Gra Miejska, której organizatorem jestŁodzkie Stowarzyszenie Inicjatyw Miejskich. Zabawa polegać będzie na złożeniu wizyty w festiwalowych lokalach oraz rozwiązaniu czekających tam na uczestników zadań. Na najlepszych czekają atrakcyjne nagrody. Gra odbędzie się 26 czerwca o godzinie 12 na pasażu Schillera(wcześniej należy zgłosić swój udział na stronie www.topografie.pl/FDS)
Na koniec nie lada gratka dla tych, którzy lubią przypatrywać się profesjonalnej sztuce gotowania, przyrządzania i podawania potraw dosłownie „od kuchni”. Dwudniowa Szkoła Dobrego Smaku zaprasza zainteresowanych na pokazy kulinarne. Chętni przeżycia tej „kulinarnej przygody” powinni wybrać się w dniach 26–27 czerwca do restauracji andel’s Hotel Łodź, gdzie będą mogli podziwiać kunszt gotowania najlepszych szefów kuchni i skosztować przyrządzonych przez nich potraw degustować wina, a także zasmakować najlepszej francuskiej czekolady na świecie. Ciekawostką będzie tam np. kuchnia fusion, czy pokaz sztuki serwowania win, a różnorodna tematyka pozwoli każdemu znaleźć coś ciekawego dla siebie. Patronem tego panelu jest Constant Michel Labarr.
I na koniec bardzo ważna informacja dla tych, którzy zechcą uczestniczyć w Szkole „Dobrego Smaku”. Aby to zrobić należy dokonać rejestracji na stronie konkurs@festiwaldobregosmaku.eu ( o uczestnictwie decyduje kolejność zgłoszeń oraz wykupienie Karnetu Festiwalowego).
Więcej informacji znajdziecie na stronie Festiwal Dobrego Smaku.
Jak Wam się podoba taka kulinarna inicjatywa? Czy będziecie w niej uczestniczyć w tym roku?
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze