Składniki:
- 8 białek,
- 20 dkg cukru,
- 3 zółtka (5 żółtek do masy),
- 10 dkg orzechów siekanych,
- 10 dkg orzechów mielonych,
- 10 dkg wiórek kokosowych,
- 10 dkg rodzynek,
- 1 łyżka mąki pszennej,
- 1 łyżka proszku do pieczenia.
Krem:
- 1 puszka brzoskwiń,
- 1 1/2 kostki mała,
- 2 budynie śmietankowe,
- 3/4 szklanki wody,
- 1 łyżka mąki pszennej,
- 5 żółtek,
- ciastka delicje (mogą być małe okrągłe biszkopciki),
- spirytus,
- 3 łyżki cukru.
Jak przyrządzić?
Ubić białko, dodać cukier, ubić, dodać 3 żółtka, ubić, dodać resztę, wymieszać, upiec 2 placki.
Sok z brzoskwiń + woda + 2 budynie +1 łyżka mąki + 5 żółtek – ugotować budyń, wystudzić.
Utrzeć masło, połączyć z budyniem.
Na 1 placek dać połowę masy, ułożyć delicje nasączone spirytusem wymieszanym z 1 szklanką kawy (zaparzonej). Na to dać drugą połowę masy. Położyć drugi placek. Na wierzch położyć brzoskwinie i zalać galaretką.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Trudność | średni |
Autor | Mariusz96 |