Składniki:
Biszkopt:
- 5 jaj,
- 5 łyżek cukru,
- 1 opakowanie cukru waniliowego,
- 6 łyżek mąki tortowej,
- 2 płaskie łyżki maki kartoflanej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka octu.
Krem:
- 1 puszka mleczka zagęszczonego niesłodzonego,
- 2 śnieżki,
- 20 dag wiórków kokosowych,
- 1 łyżka żelatyny,
- 2 czekolady białe,
- 2 łyżki mleka.
Jak przyrządzić?
Biszkopt:
Białka ubić. Ciągle ubijając dodać cukier zwykły i waniliowy. Następnie delikatnie mieszając kolejno dodawać żółtka,przesianą mąkę tortową i kartoflaną wymieszaną z proszkiem do piczenia oraz ocet. Piec w temperaturze 180 stopni.
Krem: Ubić mleczko ze śnieżką. Wsypać wiórki kokosowe. Rozpuścić 1 i 1/2 czekolady w 2 łyżkach mleka i wlać do masy. Rozpuścić żelatynę w 1/4 szklanki gorącej wody i przestudzoną wlać do masy. Wylać masę na biszkopt. Posypać placek 1/2 czkolady białej.
Potrzebne przybory:
Mikser, blacha.
Uwagi:
Zamiast piec biszkopt można wyłożyć dno blachy biszkoptami. Można przybrać placek orzechami laskowymi.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Trudność | średni |
Autor | Ewelina |