Składniki:
- łosoś wędzony,
- różowy grapefruit,
- 1/3 pojemnika średnio gęstej śmietany,
- 2 łyżki białego wina,
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek,
- kapary,
- pieprz.
Jak przyrządzić?
Grapefruita dzielimy na cząstki, a nastepnie każdą obieramy z białej, gorzkiej skórki.
Układamy półksiężyce z owocu na okrągłym talerzu (w kaształcie płatków kwiatu). W środek "kwiatu" układamy pokrojonego łososia.
Sos: śmietanę, wino, oliwę i pieprz łączymy i zalewamy łososia. Na wierzch białego sosu układamy kapary.
Potrzebne przybory:
Nóż, deska do krojenia.
Jak podawać?
Podawać na okrągłym talerzu. Ładnie wygląda na talerzu z elementami zielonymi.
Uwagi:
Sałtka tworzy bardzo ładną kompozycję kolorystyczną i wizualną, jest smaczna i wykwintna.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4-5 porcji |
Kaloryczność | mało |
Autor | Ida |