Składniki:
~ 4 spore pomidory,
~ 2 ogórki,
~ 1 duża cebula,
~ ser feta (polecam light o obniżonej zawartości tłuszczu),
~ oliwki czarne lub zielone (bez pestek)- jedno małe opakowanie,
~ oliwa z oliwek,
~ ocet winny,
~ pieprz biały.
Jak przyrządzić?
Pomidory pokroić w ósemki - ósemki przekrajamy na półOgórka (latem ze skórką zimą raczej bez) pokroić w grube pół- lub ćwierć-plasterki.Cebulę w "piórka" ("piórka" tzn. przekroić na pól i kroić wzdłuż).Ser w grubą kostkę.Dorzucić oliwki (bez zalewy).Dodać oliwę z oliwek (ok. 3-4 łyżki) i ocet winny (ok. 3-4 łyżki).Doprawić pieprzem.Uwaga! Nie dodajemy soli! Ser Feta i oliwki wystarczająco nasolą potrawę!Wszystko razem wymieszać i wstawić do lodówki na ok 30 min. do schłodzenia.
Uwagi:
Sałatka jest lekka i smaczna.Przed podaniem można dodać do niej grubo pokrojoną sałatę lodową [spolszczona postać potrawy ;-)].Życzę smacznego!
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | mało |
Autor | Shazzer |