Składniki:
- 1/2 paczki mrozonki włoszczyzna krojona 250g,
- 1/4 paczki mielonego 250g solonego,
- 1 jajko.
Przyprawy i modyfikacje:
curry, koncentrat pomidorowy, wegeta, papryka słodka, czosnek, bazylia, ziola prowansalskie...
Jak przyrządzić?
Porcja na olbrzymią filiżankę:
Do 0,5 l wrzątku wrzucamy mrożonkę, po zagotowaniu małe kawałeczki lub kuleczki śr.1 cm mielonego bezpośrednio z paczki - wersja biurowa, lub po wymieszaniu z przyprawami.
Gotujemy 5-7 min. Wbijamy jajko, roztrzepujemy i mieszamy do ścięcia się. Doprawiamy sola, wegetą ew. rosołkiem z kostki.
Potrzebne przybory:
Garnek 0,7l, łyżka.
Jak podawać?
Można z natką pietruszki w sezonie.
Uwagi:
Na tej bazie można urozmaicać sobie smak przyprawami i np. konc. pom. dla miłośników pomidorówek.
Zupka jest zawiesista, ale b. pożywna i smaczna.
Czas przygotowania | 10 min. |
---|---|
Trudność | prosty |
Porcje | 1 duża porcja |
Kaloryczność | średnio dużo |
Przybliżony koszt | 1 zł |
Autor | Tolek |