Sk艂adniki:
- 1/2 paczki mrozonki w艂oszczyzna krojona 250g,
- 1/4 paczki mielonego 250g solonego,
- 1 jajko.
Przyprawy i modyfikacje:
curry, koncentrat pomidorowy, wegeta, papryka s艂odka, czosnek, bazylia, ziola prowansalskie...
Jak przyrz膮dzi膰?
Porcja na olbrzymi膮 fili偶ank臋:
Do 0,5 l wrz膮tku wrzucamy mro偶onk臋, po zagotowaniu ma艂e kawa艂eczki lub kuleczki 艣r.1 cm mielonego bezpo艣rednio z paczki - wersja biurowa, lub po wymieszaniu z przyprawami.
Gotujemy 5-7 min. Wbijamy jajko, roztrzepujemy i mieszamy do 艣ci臋cia si臋. Doprawiamy sola, weget膮 ew. roso艂kiem z kostki.
Potrzebne przybory:
Garnek 0,7l, 艂y偶ka.
Jak podawa膰?
Mo偶na z natk膮 pietruszki w sezonie.
Uwagi:
Na tej bazie mo偶na urozmaica膰 sobie smak przyprawami i np. konc. pom. dla mi艂o艣nik贸w pomidor贸wek.
Zupka jest zawiesista, ale b. po偶ywna i smaczna.
Czas przygotowania | 10 min. |
---|---|
Trudno艣膰 | prosty |
Porcje | 1 du偶a porcja |
Kaloryczno艣膰 | 艣rednio du偶o |
Przybli偶ony koszt | 1 z艂 |
Autor | Tolek |