Zupa ze szpinakiem
PATRYCJA • dawno temuZupka w diecie niemowlęcia to dobry sposób na przemycenie
bogatych w witaminy i minerały warzyw. Jak przygotować smaczną i pożywną zupkę?
Wystarczy garść szpinaku, jeden ziemniak i żółtko kurzego jajka. Kompozycja
powyższych warzyw dostarczy do organizmu maluszka witaminę C, witaminy z grupy
B, żelazo i magnez, natomiast żółtko to skarbnica białka i mikroelementów,
niezbędnych do prawidłowego rozwoju dziecka. Jak przygotować obiadek dla
niemowląt?
Zupka dla niemowląt — przepis
Szpinak – mrożony lub świeży (najlepiej pochodzących z upraw
ekologicznych) wrzuć do rondelka. Ziemniaka dokładnie umyj pod bieżącą wodą, a
następnie obierz ze skórki. Wykrój oczka, gdyż gromadzące się w nich substancje
wzrostowe, są niebezpieczne dla zdrowia maluszka. Następnie opłucz go i pokrój
w kostkę. Im drobniejsza kostka, tym zupka szybciej będzie gotowa. Dodaj
ziemniaka do szpinaku i zalej wodą. Po zagotowaniu zmniejsz płomień i gotuj do
czasu, aż warzywa zmiękną.
Umyj jako i oddziel żółtko od białka. Rozprowadź żółtko z
2–3 łyżkami wywaru z zupki, a następnie wlej miksturę do rondelka. Gotuj
jeszcze przez kilka minut i zdejmij z ognia. Gdy nieco ostygnie, zmiksuj
całość, do uzyskania jednolitej konsystencji. Podawaj bezpośrednio po
przyrządzeniu.
Zamiast szpinaku, możesz użyć innego warzywa, np. brokułów
lub marchewki.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze