Zupa ze szpinakiem
PATRYCJA • dawno temu

Zupka w diecie niemowlęcia to dobry sposób na przemycenie
bogatych w witaminy i minerały warzyw. Jak przygotować smaczną i pożywną zupkę?
Wystarczy garść szpinaku, jeden ziemniak i żółtko kurzego jajka. Kompozycja
powyższych warzyw dostarczy do organizmu maluszka witaminę C, witaminy z grupy
B, żelazo i magnez, natomiast żółtko to skarbnica białka i mikroelementów,
niezbędnych do prawidłowego rozwoju dziecka. Jak przygotować obiadek dla
niemowląt?
Zupka dla niemowląt — przepis
Szpinak – mrożony lub świeży (najlepiej pochodzących z upraw
ekologicznych) wrzuć do rondelka. Ziemniaka dokładnie umyj pod bieżącą wodą, a
następnie obierz ze skórki. Wykrój oczka, gdyż gromadzące się w nich substancje
wzrostowe, są niebezpieczne dla zdrowia maluszka. Następnie opłucz go i pokrój
w kostkę. Im drobniejsza kostka, tym zupka szybciej będzie gotowa. Dodaj
ziemniaka do szpinaku i zalej wodą. Po zagotowaniu zmniejsz płomień i gotuj do
czasu, aż warzywa zmiękną.
Umyj jako i oddziel żółtko od białka. Rozprowadź żółtko z
2–3 łyżkami wywaru z zupki, a następnie wlej miksturę do rondelka. Gotuj
jeszcze przez kilka minut i zdejmij z ognia. Gdy nieco ostygnie, zmiksuj
całość, do uzyskania jednolitej konsystencji. Podawaj bezpośrednio po
przyrządzeniu.
Zamiast szpinaku, możesz użyć innego warzywa, np. brokułów
lub marchewki.

Najnowsze

Trendy w meblach ogrodowych 2025 – inspiracje na meble tarasowe i balkonowe
MATERIAŁ PROMOCYJNY
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze