Zupa cebulowa z serem pleśniowym
OLIWKA . • dawno temuJadłaś kiedyś zupę z serem pleśniowym? Naprawdę warto spróbować. A w dodatku to danie jest zdrowe, bo mnóstwo w nim cebuli. Taka zupka jest idealna na zimowe chłody. Rozgrzeje, a kolorem przywoła myśl o zielonej, pachnącej słońcem wiośnie.
Przygotuj:
- 4 dymki ze szczypiorkiem
- 2 cebule
- mały por
- 10 dag sera pleśniowego
- 2 kostki bulionowe
- 3 łyżki oleju
- mieloną ostrą paprykę
- sól
- pieprz
1. Najpierw 3 O – obrać, oczyścić, opłukać dymki, cebulę i por.
2. Odłóż jedną dymkę, bo przyda się do dekoracji. Pozostałe posiekaj wraz z cebulą.
3. W rondlu rozgrzej olej i przysmaż na nim przygotowane warzywa.
4. Do pysznej zupy cebulowej wlej litr wrzątku, wrzuć kostki bulionowe i doprowadź danie do wrzenia, ciągle mieszając.
5. Dopraw potrawę, świeżo zmielonym pieprzem, ew. solą. Gotuj przez 8 minut pod przykryciem na średnim ogniu.
6. Pokrój ser pleśniowy na małą kostkę i włóż go do ogrzanych talerzy.
7. Wlej zieloną zupę cebulową i posyp ją dymką oraz mieloną papryką. Smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze