Pyszne kiełki na zdrowie
DAMIESA • dawno temu

Do jedzenia kiełków chyba nie trzeba nikogo namawiać. Tym, którzy dotychczas sceptycznie podchodzili do kwestii wkomponowywania ich do posiłków warto nadmienić, że ten rodzaj dodatku jest cennym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych i błonnika, więc warto się do nich przekonać. Wachlarz dań, jakie da się przygotować na ich bazie jest dość duży. Jednym z prostszych rozwiązań jest wrzucenie ich do sałatki. Tylko jak przyrządzić taki rodzaj dania z kiełkami?
Kiełki słonecznika w sałatce
Pyszna sałatka przyrządzona na słodko z dodatkiem kiełków nabierze zupełnie innego charakteru, stając się posiłkiem bogatym w witaminy i cenne dla organizmu mikroelementy. Składniki jakie są potrzebne do jej wykonania to: surowy kalafior, paczka słonecznika łuskanego, ser żółty, majonez, kiełki słonecznika, rodzynki oraz ananas w puszce. Kalafior należy drobno poszatkować, a następnie dodać do niego uprażone wcześniej na patelni ziarenka słonecznika, kiełki, rodzynki i starty ser żółty. Do takiej mieszanki dodaje się na koniec odsączone z nadmiaru syropu kawałki ananasa, dzięki którym sałatka nabierze słodkiego smaku. Całość miesza się z majonezem i w zależności od indywidualnych gustów można nieco przyprawić szczyptą soli. Taka sałatka jest bardzo chrupka, więc świetnie nada się dodawana np. do mięsa lub spożywana samodzielnie np. z ciemnym pieczywem.

Kiełki rzodkiewki w twarożku
Dobrym pomysłem na zdrowy początek dnia będzie wkomponowanie kiełków do śniadaniowego twarożku. Aby go wykonać należy przygotować takie składniki jak: kostkę sera białego, śmietanę 18%, kilka rzodkiewek oraz garść kiełków rzodkiewek, szczypiorek oraz sól i pieprz. Ser należy pokruszyć widelcem, a następnie połączyć ze śmietaną, tak aby powstała gładka masa. Następnym krokiem jest pokrojenie rzodkiewki w kostkę i dorzucenie jej do twarożku wraz z kiełkami. Na koniec do masy dodaje się poszatkowany szczypiorek, a następnie całość doprawia solą oraz pieprzem. Taki twarożek będzie świetnie smakować z ciemnym pieczywem razowym. Osoby będące na diecie zamiast śmietany mogą wykorzystać jogurt naturalny w wersji light.
Kiełki w sałatce w kurczaka
Takie danie może z powodzeniem być posiłkiem jedzonym o porze obiadowej. Przyrządzenie takiej potrawy z kiełkami jest bardzo proste. Składniki, jakie są potrzebne to: pierś z kurczaka, 1 papryka czerwona, pół główki kapusty pekińskiej, 2 pomidory, 1 ogórek zielony, 50 g kiełków, fasolka czerwona, kukurydza z puszki, świeży koperek oraz sól i pieprz. Pierś z kurczaka należy usmażyć na patelni na oliwie z oliwek, aż do momentu, gdy nabierze ona złocistego koloru. Następnie mięso należy podzielić na małe kawałki i połączyć z pokrojoną w niewielkie części papryką, pomidorami oraz ogórkiem zielonym. Do tego należy poszatkować drobno kapustę pekińską i wrzucić ją do mięsno–warzywnej mieszanki. W następnej kolejności dodaje się odsączoną wcześniej fasolkę czerwoną i kukurydzę, a potem całość doprawić posiekanym koperkiem i szczyptą soli oraz pieprzu. Do tak przyrządzonej sałatki świetnie pasować będzie sos jogurtowy lub czosnkowy.

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze