Jak jeść szparagi?
DAMIESA • dawno temuWyróżnia się trzy główne rodzaje szparagów: białe, zielone i fioletowe, i w zależności od ich smaku komponuje się je z innymi składnikami, by przygotować w ten sposób ciekawe kulinarne specjały. Jak się obchodzić w kuchni z tym rodzajem rośliny i jakie dania wykonane na jej bazie warto wypróbować?Przyrządzanie szparagów czas zacząć!
Jak kupić najlepsze szparagi?
Wybierając się na miejski bazarek warto zawczasu zgłębić wiedzę na temat tego, jak powinny wyglądać szparagi. Pozwoli to uniknąć kupienia „kota w worku”, gdy nagle okaże się, że po przekrojeniu będą one suche i niesmaczne. A zatem: pędy powinny być lekko połyskujące, a główki zamknięte. Jest to jeden z ważniejszych czynników świadczących o ich świeżości. Łodygi szparagów muszą cechować się sporą elastycznością, a po ich złamaniu ma pojawić się sok. Nie powinny one być zwiędnięte i nadmiernie twarde, bo oznacza to, że prawdopodobnie były trzymane na słońcu bez dostępu wody, a więc już dawno „odparowały” z nich wartościowe składniki odżywcze. Jeśli chodzi o ich przechowywanie to nie powinno się ich zbyt długo przetrzymywać. Choć świetnie nadają się one do zamrożenia, to zdecydowanie lepszym pomysłem będzie przyrządzenie od razu wybranego wcześniej dania ze szparagów. Jeśli już jednak muszą poczekać na swoją kolej, dobrze jest zapewnić im wilgoć. W tym celu można umieścić je na mokrej folii w lodówce.
Zupa szparagowa – jak ją przyrządzić?
Pierwszym krokiem powinno być gotowanie szparagów. Po ich dokładnym umyciu wkłada się je zatem do osolonej wody (główki mogą lekko wystawać ponad jej powierzchnię). Garnek musi być dość wysoki, bo szparagi należy gotować w całości. Dobrym pomysłem jest dodanie do wody nieco masła, które sprawi, że będą one nieco delikatniejsze w smaku. Kiedy szparagi będą już miękkie, zdejmuje się je z ognia, a ich łodygi tnie w małe kawałki. Dopiero wtedy można przystąpić do wykorzystania ich w zupie. A zatem! Pozostałe składniki, jakie będą potrzebne do jej przyrządzenia to: 2 kostki rosołowe, 1 cebula, 10 dag masła, 30 dag sera żółtego, pół szklanki śmietany 18%, 1 żółtko jaja, cukier, białe wino oraz przyprawy takie jak: tymianek (opcjonalnie także koperek czy kolendra), sól oraz pieprz. Cebulkę należy zeszklić na patelni w maśle, dodać do niej kawałki szparagów i całość podsmażyć. Na koniec taką mieszankę umieszcza się w garnku, zalewa bulionem i doprawia przyprawami według uznania. Aromatu nada dodanie białego wina. Kiedy zupa będzie już gotowa finalnym etapem jest zabielenie jej śmietaną rozmieszaną z żółtkiem jaja i dodanie na wierzch startego sera żółtego, który rozpuszczając się pod wpływem wysokiej temperatury nada jej większej gęstości i wytwornego smaku. Taka zupa szparagowadoskonale będzie smakować z grzankami czosnkowymi lub ziołowym pieczywem. Na większy apetyt poleca się dodanie do niej kilku ugotowanych i pokrojonych w kostkę ziemniaków. Aby wykonać zupę-krem z szparagów, wystarczy zmiksować podane składniki. Jeśli będzie ona serwowana gościom, dobrze jest udekorować ją plasterkiem cytryny.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze