Składniki:
0,5 kg szparagów, 200 ml śmietany, łyżka cukru, łyżka soli, 2 litry wody, natka pietruszki, mąka do zagęszczenia.
Jak przyrządzić?
Szparagi umyć, następnie obrać. Wodę wlać do garnka i wrzucić obierki od szparagów, dodać sól i cukier, następnie gotować na wolnym ogniu 5-10 minut. Wodę odcedzić i jeszcze gotować około 5-7 minut wraz z pokrojonymi na kawałki szparagami. Na koniec dodać śmietanę i troszkę zagęścić zupę mąką, na koniec wrzucić świeżo pokrojoną natkę pietruszki.
Potrzebne przybory:
specjalna obieraczka do szparagów
Jak podawać?
Na gorąco.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Autor | dorothea |