Cebulowa (kremowa)

Przepis kulinarny

Składniki:

- trochę ziemniaczków (np. 0.5 kg),
- trochę cebulki (np. 4 duże),
- wywar z jarzyn (może być z kostki - 2 szt.),
- sól,
- pieprz,
- bazylia (nie obowiązkowa),
- ser ok. 20 dkg,
- grzanki.

Jak przyrządzić?

Ziemniaczki obrać, umyć, pokroić w kostkę (szybciej się ugotuje) i wrzucić do gara - ugotować.Cebulke pokroić, wrzucić na patelenkę i podsmażyć na złoto (nigdy nie wiem jak to jest, ale tak się mówi ;). Wywar zagotować, wrzucić ziemniaczki, wrzucić cebulkę, popieprzyć i posolić, można dodać bazylię i chwilkę pogotować. Odstawić od ognia - zmiksować, lub przetrzeć przez sitko. Ser zetrzeć.Podawać posypane serem i grzankami (może być tylko serem).

Potrzebne przybory:

Nóż, deseczka do krejenia, patelenka, garczek na ziemniaczki, garczek na zupę, mikser lub sitko.

Uwagi:

Pychota. Dzieci jedzą z podwójną dokładką.Ilość ziemniaków i cebuli - praktycznie dowolna.Im więcej ziemniaków tym bardziej kremowa. Im więcej cebuli tym bardziej smakowa ;). Tylko z tą cebulką nie przesadzajmy - coby nasz żołądek nie wrzeszczał.aaa... WYŁĄCZYĆ KOMPLIKATOR - nie dodawać marchewek i innych selerów (próbowałem) - psuje się smak ;)

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaZupy
Czas przygotowania20 min.
Trudnośćprosty
Porcje4 porcje
Kalorycznośćśrednia
AutorKrzysiek

Cebulowa (kremowa): Podobne przepisy

Cebulowa (kremowa): wypróbuj również

Powiązane Tematy