Zupa chłopska - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

- 2 ziemniaki,
- 2 marchewki,
- 2 pietruszki,
- 0,5 selera,
- cebula,
- 4-6 łyżek oliwy,
- sól,
- ząbek czosnku,
- 0,5 l wody.

Jak przyrządzić?

Warzywa obrać, pokroić w małą kostkę /1x1cm/. Na patelni lub w rondlu rozgrzać oliwę, wrzucić warzywa i obsmażyć je na złoty kolor. Potem powoli wlać osoloną wodę /można dodac kostkę bulionową/ i gotować do miękkości. Na końcu dodać zmiażdżony ząbek czosnku.

Jak podawać?

Można w miskach kamionkowych, bo dłużej trzymają ciepło niż talerze. Można posypać zieloną pietruszką.

Uwagi:

1. Zupa ma być gęsta.
2. Można na końcu dodać puszkę zielonego groszku - będzie bardziej kolorowa.
3. Ta zupa rozgrzewa, więc dobra na chłody!

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaZupy
Czas przygotowania20 min.
Trudnośćprosty
Porcje3-4 porcje
Kalorycznośćśrednio
Przybliżony koszt4 zł
AutorBeta

Zupa chłopska: Podobne przepisy

Zupa chłopska: wypróbuj również

Powiązane Tematy