Składniki:
- 2 ziemniaki,
- 2 marchewki,
- 2 pietruszki,
- 0,5 selera,
- cebula,
- 4-6 łyżek oliwy,
- sól,
- ząbek czosnku,
- 0,5 l wody.
Jak przyrządzić?
Warzywa obrać, pokroić w małą kostkę /1x1cm/. Na patelni lub w rondlu rozgrzać oliwę, wrzucić warzywa i obsmażyć je na złoty kolor. Potem powoli wlać osoloną wodę /można dodac kostkę bulionową/ i gotować do miękkości. Na końcu dodać zmiażdżony ząbek czosnku.
Jak podawać?
Można w miskach kamionkowych, bo dłużej trzymają ciepło niż talerze. Można posypać zieloną pietruszką.
Uwagi:
1. Zupa ma być gęsta.
2. Można na końcu dodać puszkę zielonego groszku - będzie bardziej kolorowa.
3. Ta zupa rozgrzewa, więc dobra na chłody!
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 3-4 porcje |
Kaloryczność | średnio |
Przybliżony koszt | 4 zł |
Autor | Beta |