Składniki:
- 1 i 1/2- kostki rosołowej (np. rosół z indyka z warzywami),
- 3 serki topione (podłużne prostokątne) np. Hochlland śmietankowy, z ziołami, pieczarkowy,
- kalafior z mrożonki lub świeży,
- cebula,
- pieprz.
Jak przyrządzić?
Do litra wrzątku wrzucamy 1 lub 1,5 kostki rosołowej, następnie kalafior. Gdy się podgotuje, dodajemy zarumienioną, podsmażoną na patelni na oleju cebulę, następnie dodajemy po mału pokrojone na kawałki serki. Wystarczy doprawić i zagotować. Można dodać zieleninę i podawać np. z grzankami.
Uwagi:
Jest to zupa dyżurna, dla tych, którym nie przeszkadza wyczuwalny smak zup na kostkach rosołowych. Czasem można zjeść coś szybkiego i mniej zdrowego, a wariacji tej zupki jest mnóstwo.WAZNE: trzeba uważac z kostkami rosołowymi. Osobiście uważam, że kostka na pół litra wody to zdecydowanie za dużo i wywar staje się zbyt słony. Tym bardziej, ze następnego dnia sól w zupach na kostkach rosołowych jest jeszcze bardziej wyczuwalna.Mi smakuje według proporcji, które podałam.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Przybliżony koszt | 9 zł |
Autor | Blue7 |